THE FIVE WHYS!

För att lyckas hålla motivationen uppe är det viktigt att veta varför man gör det man gör. Att ha mål med sin träning hjälper dig att komma närmare ditt mål och veta om du är påväg åt rätt håll. 

Genom att fästa för mycket vikt vid det yttre målet, finns alltså en risk att motivationen inte blir hållbar. Det var liksom inte det som det egentligen handlade om och det är lätt att känna att man aldrig blir riktigt nöjd. För att bibehålla glöden och motivationen, fundera över den egentliga anledningen till varför du tränar. Vad ger det dig på ett djupare plan, vad hoppas du uppnå? Hur känns det att vara i din egen kropp när du tränar?

THE FIVE WHYS

When in doubt finns det en fråga som alltid kan hjälpa dig närma dig kärnan. Ställ dig frågan "why?" fem gånger för att närma dig svaret. Det låter lite märkligt vid första anblick, men det fungerar förvånansvärt väl. Det hjälper oss att reflektera, tänka till och inte bara agera i blindo. Här är ett exempel på hur man kan börja gräva inom sig själv och fundera över vad som är viktigt och därmed motiverar.

Varför tränar jag?

För att jag vill blir stark.

Varför då?

Styrka är viktigt för mig.

Varför då ?

När jag känner mig stark fysiskt känner jag mig stark mentalt.

Varför då?

Desto mer jag kämpar med träningen, desto starkare blir jag, en mental kraftansträngning ger mig konkreta resultat helt enkelt och jag känner att jag hela tiden utvecklas.

Varför då?

Jag känner motstånd i träningen, men tar mig igenom det och det ger positiva resultat. Då får jag tillit till att jag i andra områden i livet också kommer att utvceklas och ta mig igenom svåra tider bara jag förlitar mig på min egen förmåga, fokuserar på uppgiften och gör jobbet även om det ibland känns tungt.

Gillar

Kommentarer