Så gick dagens röntgen för Elton

I morse vid 07:30 var vi på sjukhuset för att göra en röntgen där man kollar hur Elton sväljer när han äter och dricker. Då Elton är svag i muskler och inte lika lätt kan koordinera sväljning finns det en risk att viss mat och vätska åker ner i lungorna. Elton är alltid rosslig och med hans diagnos är han mer infektionskänslig och får lättare luftvägsinfektioner. Därmed ville de göra denna röntgen för att se att han sväljer bra och inte får ner saker i lungorna.

Elton fick testa att äta 2 olika konsistenser samt dricka. Det är så att de blandar ut maten med kontrastmedel för att se hur han sväljer. Elton har hostat mycket när han äter mat med bitar så det var de vi trodde han hade mest problem med. Dock gick det helt okej för maten med bitar, men Elton kan inte tugga så han trycker bara ner maten med tungan. Det som de gick bäst för var passerad mat för 6 månader.

När Elton skulle dricka ersättning så var det så att det gick okej under själva drickandet. Men när man slutade så la det sig lite kvar lite innan de går ner i matstrupen och luftstrupen. Så därför läckte lite vätska ner i hans lungor. Det var dock inte några stora mängder men om detta sker ofta så kan det bli jobbigt för honom. Så vi fick rådet att kontakta vår logoped för att lära oss att bland all vätska till konsistens typ 2.

Efter dagens besök på sjukhuset var det att gå hem till Dessi för att julbaka. Vi åt sushi och bakade lite. Det är alltid så mysigt att ses.

  • Elton

Gillar

Kommentarer