Rätt fett är bra fett!

Så nu är vi inne på dagen som handlar om fett. Säger bara va inte rädd för fett, i en bra mängd och rätt fett är bara gynnsamt.

Fett

Fett har en rad olika effekter på kroppen. Det både stimulerar flera hormoner och signalsubstanser men det är också näringsämnet som innehåller mest energi. Ämnet blir intressant för idrottare då kroppen kan lagra nästan obegränsat med fett och används först vid långvarig träning. Fett innehåller drygt dubbelt så mycket energi som kolhydrater och protein, därför måste vi vara försiktiga med mängden fett, men absolut inte rädda. Vi delar upp fett i fyra huvudkategorier:

Mättat fett
Vi kan dela in det mättade fettet i SCT (short chain triglycerides), MCT (medium chain triglycerides) och LCT (long chain triglycerides). SCT och MCT är fetter som inte är lika farliga som LCT och de förekommer bland annat i palmkärnolja och kokos. Det unika med dessa oljor är att det inte lagras som kroppsfett utan förbränns direkt i levern, något som kan utnyttjas vid viktnedgång. Mättat fett i övrigt finns främst i animaliska produkter så som kött, ost och smör.

Transfetter
Det fett som absolut är farligast för kroppen är transfetter. De bildas vid industriell härdning av fetter och oljor, direkt farliga för kroppen. Transfett hittar vi i godis, pommes frites och kakor.

Enkelomättat fett
Är ett av de nyttigare fetterna som främst finns i vegetabiliska produkter men förekommer även i animaliska. Olivolja, nötter och avokado innehåller enkelomättat fett som är både bra och nyttigt.

Fleromättat fett
Dessa måste vi få i oss via kosten och är livsnödvändiga. En av de mest kända fetterna är Omega-3. Fleromättat fett betraktas även det som nyttigt och vi finner det bl.a. i fet fisk och i tillskott.

Eftersom fett kan vara skadligt och dessutom innehåller det mycket energi så bör det begränsas till en mindre mängd och fokusera mer på enkelomättat och fleromättat fett. En aktiv person klarar i regel av fett mängden bättre än en inaktiv individ. Den aktivas kropp har lättare att reglera blodfettvärden.

 Bra fettkällor:
- Fet fisk
- Olivolja
- Avokado
- Nötter
- Linfröolja

  • Kost

Gillar

Kommentarer