Instagram lindamarialundgrenInstagram lindamarialundgrenInstagram lindamarialundgrenInstagram lindamarialundgrenInstagram lindamarialundgrenInstagram lindamarialundgrenInstagram lindamarialundgren

Kroppens byggnadsstenar - Protein

Igår så tog jag upp kolhydrater och lite info om det. Så därför kommer det nu om protein.

Protein

Protein är troligen den vanligaste av de fyra energikällorna som vi hör i samband med träning, återhämtning och uppbyggnad. Protein är en stor molekyl som består av mindre aminosyror och det finns en oändlig kombination av proteiner men enbart 20 olika aminosyror. Kroppen kan inte producera alla aminosyror själv utan behöver en del från maten och det får vi enkelt i oss med en regelbunden och bra kost. Det behövs inga tillskott för att få i sig alla aminosyror och tillräckligt med protein.

Protein har olika kvalité och kan antingen komma ifrån växt- eller djurriket. De som kommer ifrån djurriket har generellt en bättre sammansättning med aminosyror och blir mer fullvärdigt (härav uttrycket: kött bygger kött) men nackdelen kan vara oönskat fett som oftast finns i animaliska produkter. Självklart går det att få i sig alla aminosyror från växtriket men det kan krävas en mer kombinerad kost för att garanterat få i sig alla de essentiella aminosyrorna.

Det som jag tycker är mest häpnadsväckande är alla funktioner som protein faktiskt har i vår kropp. Våra muskler är uppbyggda av ca 20 % protein, många av våra andra organ är även uppbyggda av protein. Protein kan även förekomma hormonellt och då främst i insulin och tillväxthormon, två hormon som många har hört talas om och har en bra uppfattning om. Våra enzymer, som hjälper kroppen med olika reaktioner och som ständigt används av kroppen, består av protein. Utan dessa skulle kroppen aldrig fungera. Protein stärker även immunförsvaret, blodet och mycket mer i kroppen!

 Bra proteinkällor:
- Magert kött
- Kyckling
- Fisk
- Fågel
- Ägg
- Böner & Linser
- Proteinpulver (väldigt billigt i förhållande till protein/100 gram)

  • Kost

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229