Fakta om kolhydrtaer

Tänkte nämn lite om kolhydrater, bara att plugga på!

Kolhydrater

Kolhydrater är den absolut viktigaste Kolhydrater finns redan lagrat i kroppen, i form av glykogen, där det finns drygt 100 gram i levern och mellan 350-500 gram i musklerna. Det finns bara lagrat om vi äter tillräckligt mycket eller för mycketkolhydrater, vilket i regel alla människor gör!

Ett annat viktigt organ som behöver kolhydrater är hjärnan, men det är inga stora mängder den kräver. Du behöver absolut INTE äta stora mängder pasta/potatis/ris två gånger om dagen för hjärnans skull. (Faktum är att du egentligen inte behöver tillsätta ett enda gram kolhydrater per dag för att hjärnan ska överleva. Kroppen är nämligen så avancerad att den kan omvandla protein och fett till kolhydrater).Kolhydrater är alltså inte livsnödvändiga.

"(...) kolhydrater är helt icke-essentiellt och en människa kan i teorin leva ett helt liv utan ett enda gram kolhydrater från kosten. Glukos kan ombildas från både aminosyror och från fett, denna process kallas glukoneogenes och sköts främst via s.k. glukogena aminosyror samt från den delen av en triglycerid som utgörs av glycerol." Nicklas Neuman

Just av denna anledning bör du dosera kolhydrater efter ditt träningsschema och din vardag. Har du en aktiv vardag blir det enklare med ett högre kolhydratintag och speciellt om du tränar konditionsträning (löpning, spinning m.m).

Dosering: Ät mer kolhydrater om du ska träna under dagen eller har en aktiv vardag. Försök begränsa dig till 2-3 gram kolhydrater/kilo-kroppsvikt varje dag.


> Snabba och långsamma kolhydrater (GI)

Glykemiskt Index är mer känt som GI och beskriver hur snabbt kolhydrater bryts ner, tas upp av kroppen, och vilket insulinsvar produkten ger. När vi äterkolhydraterkommer blodsockerkurvan reagera och detta är det relevanta med GI. Utgångspunkten för GI är vitt bröd och har fått 100 på index skalan. Det betyder att produkter med lägre GI tas upp långsammare än vitt bröd och tvärtom. Om produkten har ett GI på 45-50 tas det upp ungefär hälften så fort som vitt bröd. Det som vi vill uppnå är en så låg kurva som möjligt och det gör vi genom så kallade långsamma kolhydrater, livsmedel med lågt GI.

Snabba kolhydrater – Högt GI
Dessa kolhydrater ska undvikas! Snabba kolhydrater skjuter blodsockerkurvan i ”taket” vilket bidrar till att systemet blir stressat och kroppen mår dåligt. Vi får dessutom snabb och kortvarig energi, det vill vi inte ha.
I dagens butiker finns det oändligt mycket snabba kolhydrater som dessutom är billigare och enklare att tillaga. Det, anser jag, är det största problemet! Människan är för bekväm och väljer därför den snabbaste och billigaste utvägen. Försök ALLTID att minimera halvfabrikat (dvs. färdiglagade rätter, mat att värma i mikro, produkter som är snabbtillagade. Dessa innehåller i regel mycket socker) och förädlade livsmedel (godis, läsk, kakor, chips, m.m). Undvik dessa produkter helt och din kropp kommer må mycket bättre.

Långsamma kolhydrater – Lågt GI
Dessa kolhydrater vill vi äta. De långsamma kolhydraterna bidrar till en jämnare och finare blodsockerkurva i kroppen. Med en jämnare kurva på blodsockret behöver kroppen inte reagera med ett snabbt insulinsvar och då kan stressen minska i vårt system. Konsumerar vi mestadels långsamma kolhydrater bidrar det till en bättre insulinkänslighet och detta medför bättre humör, mer energi, mindre hunger och minskad risk för välfärdssjukdomar.

Om vi äter en måltid med både kolhydrater, protein och fett i en bra kombination så sänks blodsockret ytterligare. Protein och fett bidar till ett ännu långsammare upptag av kolhydraterna och det kan vi definitivt utnyttja genom att äta en välkombinerad måltid, lagom stor.

Bra kolhydratkällor:
- Fullkornsris
- Potatis
- Fullkornspasta
- Musli
- Andra spannmålsprodukter


  • Kost

Gillar

Kommentarer