Ägg ägg ägg

Något som jag den senaste tiden har börjat äta mer av är ägg. Det är ett bra livsmedel för att få i sig bra fett, proteiner och minimalt med kolhydrater. Här kan ni läsa lite mer om varför det är så bra!

Näringsvärde, ägg


Näringsvärdet i ägg

Som kan utläsas i tabellen ovan innehåller ett medelstort ägg på ca 55 g (utan skal) strax under 80 kalorier, ca 7 g protein, 5 g fett och i princip inga kolhydrater. En äggvita innehåller ca 15 kalorier och strax under 4 g protein medan gulan bidrar med strax över 60 kcal, 3 g protein och allt fett. Notera att allt protein INTE sitter i vitan vilket är en vanlig missuppfattning.

Ägg innehåller en rad vitaminer och mineraler varav de flesta finns i just gulan. Vitamin E, D-vitamin, B12, fosfor, zink, selen och folat är exempel på de mikronutrienter vi hittar i riklig mängd i äggula.

Ägg är en komplett proteinkälla, det innehåller nämligen alla essentiella aminosyror som människan behöver. Människans proteinbehov kan alltså tillgodoses genom att endast äta ägg.

Fettsammansättningen är gynnsam i ägg, 25 E% är enkelomättat fett, 9,4 E% är fleromättat och 18,1 E% kommer från mättat fett. Kolesterolhalten är relativt hög, därav den långlivade myten om att ägg skulle höja LDL-kolesterolhalten i blodet. Detta har emellertid visat sig inte stämma hos friska individer, kolesterolhalten i mat har i verklighet väldigt lite att göra med kolesterolhalten i blodet hos friska individer. Läs gärna mer om detta här.

Ägg, ett mångsidigt livsmedel

Ägg är ett mångsidigt livsmedel med många användningsområden. Veganer och allergiker är väl medvetna om hur många livsmedel som har ägg i ingredienslistan. Vitan ger exempelvis ett voluminöst skum som ger en fluffig konsistens som kan nyttjas vid exempelvis bakning.Gulan kan användas som emulgeringsmedel, ett ämne som hjälper fett och vatten att blandas samman i majonäs bland annat.

Många som "deffar" äter endast vitan då det är kalorifattigt och proteinrikt. Vitan kan vispas fluffigt och blandas med proteinpulver exemeplvis, ett vanligt recept på en "nyttig dessert", eller ett sätt för den som av någon anledning äter en kalorisnål diet men vill äta något voluminöst. Det går även att köpa äggvita på dunk, vilket många använder sig av. Det är inte farligt att plocka bort äggulan, men miljömässigt är det onödigt. Näringsmässigt kan du äta hela ägget, men skulle du äta väldigt många ägg blir det ju väldigt många kalorier, såklart. Äter du ett ägg - ät hela. Gör du en stor omelett kan du alltid ta några hela ägg och lite vitor om du försöker göra en kalorisnålare version, eller helt enkelt ta en mindre bit och äta en sallad/grönsaker vid sidan om istället. Det är det totala intaget över längre tid som avgör såväl näringsstatus som energibalans och därmed även kroppsvikten.

  • Kost

Gillar

Kommentarer