50 genvägar till fettförbränning

Jag var på bibloteket igår och lånade två böcker där ena var "50 genvägar till fettförbränning". Tycker den är väldigt bra då den tar upp olika tips för att öka fettförbränningen och förklarar varför samt bara sådant som är vetenskapligt bevisat. Jag tänkte dela med mig av lite olika tips då och då om det finns ett intresse.

Så tänkte börja nämna detta om varför vatten är viktigt samt hur det ökar förbränningen.

Kroppen behöver vatten för att kunna omvandla maten till energi, och minsta tecken på uttorkning gör att ämnesomsättningen saktar ner. Att dricka ett glas vatten innan varje måltid är en bra tumregel. Det släcker inte bara törsten och säkrar vätskeintaget, vattnet aktiverar också magen och skapar bättre förutsättningar för en boostad förbränningstakt.

Personer som dricker mycket vatten har en tendens att bränna fler kalorier under ett dygn än personer som dricker mindre. Det visar en amerikansk studie där deltagarna som klunkade 8 eller fler vattenglas per dag förbrukade fler kalorier än de som endast drack fyra glas.

Men kran- eller flaskvatten är inte enda källan. Det finns också mat med naturligt hög vätskehalt, framför allt grönsaker och frukt men också proteinrika livsmedel som kött, fisk och kyckling. Denna typ av kost fyller inte bara på vätskedepåerna, den mättar också bäst per kalori och är därför ett utmärkt alternativ för dig som vill äta dig mätt – men samtidigt gå ner i vikt.

Mat med stor vätskevolym innehåller dessutom nyttiga fibrer, som i sin tur har en fettbindande egenskap när de väl hamnat i matspjälkningssystemet.

Mat med hög vätskehalt

Sallad – 95 procent vatten
Spenat – 94 procent vatten
Blomkål  – 92 procent vatten
Honungsmelon – 90 procent vatten
Grapefrukt – 90 procent vatten
Ananas - 86 procent vatten
Apelsin - 86 procent vatten
Blåbär - 86 procent vatten
Päron - 84 procent vatten
Torsk - 82 procent vatten
Potatis - 79 procent vatten
Fläskfile - 76 procent vatten
Kycklingbröst - 75 procent vatten
Ägg - 75 procent vatten
Biff av nötkött - 74 procent vatten

Vatten ökat fettförbränningen - några exempel

Din kropp känner väldigt väl hur god vätskebalans du har och är du lite uttorkad blir den mer ovillig att släppa ut fett från fettcellerna. Eftersom fettförbränningen i levern och musklerna kräver att fettsyror går från fettcellerna ut i blodet och sedan in i de celler som ska bränna dem, är en minskad frisättning av fettsyror detsamma som en försämrad fettförbränning. Forskning visar att frisättningen av fett minskar gradvis när vi blir uttorkade och även ökar när vi dricker ordentligt.

Insulinkänslighet
Även insulinkänsligheten sjunker när man är uttorkad och det betyder högre insulinnivåer, vilket i sin tur hämmar fettförbränningen.

  • Kost

Gillar

Kommentarer