10 olika sätt att äta kvarg!

10 goda tips på hur du kan äta kvarg - varsågoda!

Kvarg är ganska neutralt i smaken och passar därför till det mesta. Konsistensen är ganska tjock och trögflytande, önskar du en lenare och lösare konsistens kan du testa att blanda ut kvargen med någon msk vatten eller mjölk.

SÖTT

Här kommer några tips på hur man kan kombinera kvarg med söta smaker, men listan skulle kunnas göras oändlig lång. Experimentera!

1) Blanda kvarg med tinade bär och söta med lite stevia eller honung. Smula över lite krossade nötter eller varför inte lite müsli/granola? Mitt favorit kvällsmål, äter det nästan varje dag.

2) Mixa med lite proteinpulver, exempelvis ett whey-pulver med vaniljsmak. Det blir allra bäst om man tillsätter ett par msk vatten och blandar ihop röran ordentligt.

3) Kombinera lika mycket keso som kvarg och addera lite sötning. Servera med varma hallon, blåbär eller björnbär. Blir nästan som en nyttig risifrutti! Även jättegott som tillbehör till pannkakor, som på bilden ovan. Byt ut bären mot kanel så blir det mer som risgrynsgröt.

4) Klassikern. Späd ut kvargen med lite (1-2 "kapsyler" per 250 g kvarg verkar vara ett gyllene mått för många) fun light och skivad frukt eller tinade bär.

5) Mixa frusna bär med kvarg och sötningsmedel, blir som glass som du kan äta med sked. Tillsätt lite mer vätska så har du plötsligt en smoothie.

MATIGT

Fantasin sätter gränserna, det går att byta ut många mejeriprodukter mot kvarg. Ofta sjunker energimängden eftersom kvarg ofta är fettsnålt, samtidigt som proteinhalten höjs eftersom det är proteinrikt.

6) Blanda kvarg med pesto och lite färska örter. Blir en god kall sås som passar bra till fisk och kötträtter exempelvis. Tycker du att det blir för tjockt eller strävt - testa att blanda ut med lite yoghurt.

7) Blanda tonfisk, kvarg, selleri, rödlök. Smaka av med salt, peppar och en god dijonsenap. Servera tonfiskröran i ett tortillabröd eller ett salladsblad, på en skiva rågbröd eller med quinoa/ris/potatis/pasta/bulgur exempelvis.

8) Släng en klick kvarg på soppan eller på köttfärsåsen, simple as that! (jag brukar ha de på tacosen istället för gräddfil)

9) Gör en tsatsiki med kvarg som mejeriprodukt. Tillsätt riven gurka (ej urvattnad!), vitlök, salt och peppar.

10) Gör din egen nyttiga hamburgaredressing till grillsäsongen genom att kombinera kvarg, steviasötad ketchup, bostongurka, ajvar relish och tomatpuré.

Testa dig fram gällande mängderna, det gäller alla ovanstående tips! 

Gillar

Kommentarer

LindaLinnros
LindaLinnros,